NAĐA ČELEBIĆ: Društvo se mora osloboditi predrasuda o mladima kao osobama koje samo ispijaju kafe i ništa ne rade


UREDNICA:Belma Skopljaković

1. Zdravo! Možeš li reći nešto o sebi čitaocima Bellspiration bloga!
Nađa Čelebić, dvadesetčetverogodišnja magistrica komunikologije, koja uskoro postaje studentica doktorskih studija. Inače sam iz jednog prelijepog malog grada Bosanske Krupe,
gdje trenutno i živim nakon studija. Dobitnica sam Povelje Univerziteta u Sarajevu za najbolju studenta/icu prvog i drugog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka za akademsku 2015./2016. godinu.
Osim toga učesnica sam mnogih konferencija i seminara.

2. Ti si dobila nagradu za najboljeg studenta i čestitamo na tome! Ali koliko vrijede danas takve nagrade u sistemu u kojem mi živimo?
Iskreno, ne vrijede. Danas je sistem vrijednosti potpuno drugačiji. Nažalost, cijene se podobni, a ne sposobni. Povelju sam dobila za visok prosjek tijekom oba ciklusa studija,
međutim kasnije mi nagrada nije nimalo pomogla. Čak sam dobivala odbijenice sa obrazloženjem da to nije dovoljno iako sam sve ispunjavala.
Nikad mi niko nije ni čestitao na nagradi, a o nekoj olakšici prilikom zapošljavanja da i ne pričam. Iskreno, ja sam učila i postizala rezultate zbog sebe, ali sam se nadala da će mi se to i dalje isplatiti, međutim čini se da sam bila isuviše optimistična. :)

3. Ja vjerujem da je naša svakodnevnica puna raznih prilika za edukaciju i postoje mladi koji to koriste. Ti si jedna od njih. Može li se naučiti nešto na seminarima i konferencijama ili je i to puka formalnost danas? 
Koji je najdraži seminar na kojem si ti bila do sada?
Imam sreću da sam prisustvovala brojnim seminarima i konferencijama i da mi je zbog toga CV šarenolik. Ne bih mogla izdvojiti baš jednu konferenciju ili seminar jer sam učestvovala  na brojnim seminarima kako u oblasti politike, tako i struke. Nekih od "dražih", Simulacija NATO u organizaciji Atlanske incijative i pod pokroviteljstvom Norveške ambasade u Bosni i Hercegovini, kao i takmičenje PR Challenge u organizaciji Prime communication i osvojeno ekipno treće mjesto u razvijanju PR strategija, te tako osvojenu nagradu Fakultetu političkih nauka u konkurenciji svih fakulteta u Bosni i Hercegovini koji se bave oblasti PR-a i marketinga, pored toga tu je i učestvovanje na Sedmoj školi Medijske etike za studente novinarstva iz Bosne i Hercegovine u organizaciji Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Njemačke ambasade u Bosni i Hercegovini, te radionica u organizaciji Fondacije “Cure”.

4. Kada nakon uloženog truda u godine studiranja, dobijemo "Ne" na poslove koje apliciramo, kako ostati pozitivan i motivisan za dalje? 
Poslije prvih odbijenica neće vam biti svjedeno, posebno što poslije studija i svih nagrada koje dobijete u glavi živite bajku da će to neko prepoznati i vi dobiti zaposlenje.
Međutim, onda se probudite  iz  te bajke i shvatite da više vaši podaci u CV-u nisu dovoljni, da vi za ovakvu utrku više ne možete računati na znanje i kompetencije, nego na nešto drugo.
Onda kada shvatite da nije do vas nego do sistema, lakše ćete podnijeti sve to. Pozitivni nakon milion razočarenja ne možete biti, istina, ali dalje usavršavanje vam može pomoći, jer sve će proći, a ono ostaje samo vama.


5. Šta misliš o današnjem stanju mladih na ovim našim prostorima? Šta nam danas najviše nedostaje kao mladima?
Mladima nedostaje podrška i prilike. Društvo se mora osloboditi predrasuda o mladima kao osobama koje samo ispijaju kafe i ništa ne rade. Generalizacija će nas ubiti.
Koliko mladih i sposobnih ljudi ima, a nemaju priliku da pokažu nego odlaze i grade druge države. Obrazujemo kadar koji će sutra biti uspješan u nekoj drugoj zemlji jer u svojoj ne može.

6. Koji su, po tvom mišljenju, najbitniji principi po kojima trebamo živjeti?
Mislim da ne postoji šablon življenja. Jednostavno svako neka živi po principima za koje smatra da će biti najbolji za njega i da propagira vrijednosti za koje smatra da su najbolje za njega, a
da pri tom neće ugroziti nekog drugog.


Primjedbe